De økonomiske ekspertene er enige om at lånerentene skal videre oppover. Bør du beholde den flytende renten? Eller fryse den? Her er et soleklart svar.
Skal jeg velge fast eller flytende rente på lånet?
Rentene skal videre oppover. Uansett hvilken økonomiekspert du lytter til, er alle enige. Den historisk lange perioden med lave renter er over. For første gang på mange år peker rentepilene oppover.
Både Norges Bank og Statistisk Sentralbyrå spår at rentene kommer til å stige med 1,5 prosentpoeng frem mot 2022.
Får ekspertene rett i spådommene sine, vil et lån på 3 millioner kroner, koste 4.000,- mer i måneden i 2022.
Tåler ikke renteøkning
Godt over 400.000 norske lånekunder innrømmer at de vil få trøbbel hvis rentene stiger med 1 prosentpoeng. Nær 200.000 oppgir at de ikke takler en eneste renteøkning fra dagens nivå.
Dette kommer frem i en undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank1.
Med slike dystre tall er det ikke merkelig at mange lurer på om de bør binde lånerentene sine.
God forsikring
Du kan binde rente for 3, 5 eller 10 år. Jo lenger du binder den, desto høyere blir renten. Men den forblir upåvirket av svingningene i den flytende renten.
De flytende rentene kan gå opp og ned mange prosentpoeng hver vei. Har du fastrente på lånet ditt behøver du ikke å bry deg om disse svingningene. Du har den samme renten så lenge fastrenteavtalen gjelder.
Historien har lært oss at fastrenter aldri har vært billigere enn flytende renter. Over tid. Samtidig vet vi at den flytende renten kan stige med mange prosentpoeng på kort tid.
Sover du dårlig om natten fordi du bekymrer deg for hva rentefremtiden kan bli? Da kan en fastrente gi deg nattesøvnen tilbake.
Fastrenter er sjansespill
Det er ulemper med fastrentelån. At renten generelt er høyere enn flytende renter, er én ting. I tillegg binder du deg til banken din i mange år fremover.
Skulle du, for eksempel, ønske å si opp fastrenteavtalen før tiden, kan det koste deg dyrt. For er den flytende renten lavere enn den faste når du avslutter avtalen, må du betale en overkurs.
Det er heller ingen automatikk i at du får flytte fastrentelånet over på et nytt hus, for eksempel. Bytter du bolig mens du har fastrente, kan du måtte betale overkurs for å komme deg ut av avtalen.
Men, når det er sagt … Føler du at du har råd til å ta slike ting med i betraktningen, er det ikke sikkert at du trenger fastrentelån i utgangspunktet.
– Disse bør fryse rentene
Mediene har spurt mange økonomer den siste tiden om hvem som bør endre lånene sine fra flytende til faste renter. Pål Ringholm i Sparebank1 har det klareste svaret.
– Har du tre ganger inntekten din eller mer i lån, så bør du binde. Det er ikke noe å snakke om, sier Ringholm bestemt.
Skal man lytte til Ringholm (noe vi synes man skal gjøre) bør 3 av 4 førstegangskjøpere og halvparten av alle boligkjøpere binde rentene sine så raskt som mulig.
Snakk med banken
Etter alle solemerker å dømme går det mot en merkbar økning på de norske lånerentene. Du kan velge å gjøre som Pål Ringholm anbefaler. Bind rentene så raskt du kan.
Er du fortsatt i tvil om hva du bør gjøre, kan du kontakte banken din. Fortell dem at du trenger hjelp til å avgjøre hva slags rente du bør velge.
- Banken vil hjelpe deg med å se på den økonomiske situasjonen din.
- Den vil kunne si noe om hvor høy renteoppgang du vil tåle.
- Den vil også gi deg en god anbefaling på hva du bør gjøre.
Men du bør være rask. Fastrenten har en lei tendens til å følge den flytende renten. Ikke minst når den flytende renten går opp.